НачалоНашите стипендианти

Нашите стипендианти

Отзиви

 • Габриел Филипов

  Какво е за мен състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ"? Участвах в „Стани стипендиант на ЧЕЗ“, за да сравня уменията и способностите си с други участници на моята възраст. Учителите и ръководството на училището ни помогнаха да се подготвим. Сега съм в 12-ти клас, завършвам „Електрообзавеждане на транспортна техника“ и съм доволен от обучението.

  Как промени живота ми ? С Давид се класирахме на трето място и ЧЕЗ ни награди със стипендия за втория срок. Благодарение на класирането в „Стани стипендиант на ЧЕЗ“, без приемен изпит мога да стана студент в желана специалност. Моят избор е да уча в Техническия университет, София, в специалност „електроенергетика“.

  Как виждам моето бъдеще? Мисля, че съм по-ориентиран към работа в чужбина, но ще видим как ще се развият нещата в България. Първо ще уча, ще завърша висше образование тук и ще се опитам да се реализирам в електроенергийната система. Мечтая да си направя собствен бизнес, след като се образовам професионално. Затова имам желанието да се подобрят отношението между хората в една фирма, да има екипност и всички да се разбират. Искам да има добри отношение между шеф и служител, защото това много липсва в българските фирми, най-вече в малкия и среден бизнес.
 • Веско Върбанов

  Какво е за мен състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ"? Участвам в състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ поради интерес към професията, която според мен има голямо бъдеще. Искам да продължа напред, търся реализация и желая да работя в енергетиката.

  Как промени живота ми ? Радвам се, че с Николай спечелихме първо място в конкурса. Доволен съм от стипендията, която предлага ЧЕЗ. Също така, ЧЕЗ предлага и други стипендии по програма „Домино“. Благодарни сме за помощта и подкрепата на нашите преподаватели и на гимназията. Планирам да уча в Техническия университет в София, където има много богат избор от специалности. Все още не съм избрал своята специалност. Ще се възползвам от правото да кандидатствам с оценката от първото ми място в „Стани стипендиант на ЧЕЗ“.

  Как виждам моето бъдеще? След завършване на висшето си образование искам да продължа да работя в България. Но ако имам възможност, ще отида в чужбина за кратко време и след това пак ще се върна в България. В чужбина се предлагат доста хубави оферти и работа, високо платена, на хубава и престижна позиция като електроспециалист. Човек просто трябва да е в крак с новите неща, да има мисъл и възможности, за да продължава напред.
 • Николай Божинов

  Какво е за мен състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ"? Доволен съм от участието си в конкурса „Стани стипендиант на ЧЕЗ“. Доказахме умения и знания по електроенергетика в състезание с отборите на няколко професионални гимназии.

  Как промени живота ми ? Първото място в националния кръг, което спечелихме заедно с Веско, е много важно за нас, за бъдещото ни развитие. Благодаря на ЧЕЗ за дадената ни възможност и за стипендията, която ще получавам през втория учебен срок за това, че се класирахме на първо място.

  Как виждам моето бъдеще? Ще се възползвам и от другата награда – да кандидатствам с оценката от конкурса и да продължа образованието си в Техническия университет в София. Искам да се развивам и да стана електротехник, да работя в енергетиката. Аз предпочитам да се развивам в България. Искам да продължа образованието си в България, да работя тук, да се развивам в България и да си остана тук.
 • Давид Спасов

  Какво е за мен състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ"? Участвах в състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ“, защото исках да видя как ще се представя спрямо другите участници, каква ще е оценката на комисия, жури, които не са наши преподаватели, а специалисти от ЧЕЗ и университети. Харесва ми и съм доволен от това, че участвах в националния кръг. Мога да кажа, че с Габриел се представихме добре и се класирахме на третото място. Но отчасти не съм много удовлетворен, защото можеше да се представим по-добре. Учителите много ни помогнаха да се подготвим за това състезание на ЧЕЗ.

  Как промени живота ми ? Удовлетволен съм изключително от подписването на договор с ЧЕЗ за получаване на стипендия през втория срок и дадената ми възможност да кандидатствам с оценката от „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ в няколко университета и колеж.

  Как виждам моето бъдеще? Решил съм да продължа образованието си и мисля, че има възможност за развитие в България.
 • Емил Петров

  Какво е за мен състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ"? За мен състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ беше възможност да покажа моите умения, знания и качество на работа. За мен то беше предизвикателство да премеря сили със съучениците си.

  Как промени живота ми ? Състезанието промени живота ми, като ми даде шанс да се запозная с част от екипа на ЧЕЗ и да участвам в стажантска програма. То ми даде шанс за обучение и реализация, както и възможност да се запозная с хора от сферата на електроенергетиката.
  Искам да благодаря за подкрепата и помощта в подготовката на моите преподаватели, без които нямаше да постигна този успех. Препоръчвам на всеки, който има желание, да участва.

  Как виждам моето бъдеще? Виждам в своето бъдеще възможност за добра реализация, предоставена ми благодарение на състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ“.
 • Евгени Кирилов

  Какво е за мен състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ"? Състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ е шанс да се развивам в сферата на технологиите, да покажа знанията си получени до момента и също така да получа нови. Състезанието е шанс за намиране на работа.

  Как промени живота ми ? Състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ промени до голяма степен живота ми, защото научих много нови неща, запознах се с много нови хора, също така посетих доста нови места и получих много награди.

  Как виждам моето бъдеще? Очакванията ми за моето бъдеще са да се развивам в сферата на електротехниката и електроенергетиката и един ден да стана служител на ЧЕЗ.
 • Румен Бакалски

  Какво е за мен състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ"? За мен състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ беше възможност да проверя знанията и професионалните си умения, както и възможност за професионална реализация в сериозна фирма като ЧЕЗ и за работа в България, а не в чужбина.

  Как промени живота ми ? Състезанието, организирано от ЧЕЗ, ми помогна да разбера как искам да се развивам занапред и така аз станах част от общността на Технически университет – София. На състезанието се запознах с много хора, които работят в сферата на енергетиката. Препоръчвам на всеки, който има възможност  и желание, да участва в състезанието, защото то е една голяма възможност за реализация.

  Как виждам моето бъдеще? Състезанието ми даде възможност да разбера към какво искам да се насоча в бъдеще, каква специалност и работа. Състезанието ми дава възможност за реализация в ЧЕЗ България .
 • Красимир Джаджаров

  Какво е за мен състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ"? Състезанието  „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ за мен беше възможност за доказване на професионални знания, умения и възможност за професионална реализация в сериозна фирма като ЧЕЗ. Третият кръг от състезанието беше един прекрасен ден, изпълнен с много емоции, който никога няма да забравя.

  Как промени живота ми ? Състезанието  „Стани стипендиант на ЧЕЗ" ми помогна да избера и успешно да се запиша в Технически университет – София. Препоръчвам на всеки който има възможност да участва в състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ“, защото тази уникална възможност се получава веднъж в живота!

  Как виждам моето бъдеще? Аз мисля че след състезанието имам шанс за професионална реализация в ЧЕЗ България.
 • Иван Павлевчев

  Какво е за мен състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ"? Това състезание за мен беше поредното ново предизвикателство по пътя ми на развитие. Една чудесна възможност да покажа знанията си и способностите си, която би ми била полезна за напред.

  Как промени живота ми ? От самото начало разбрах, че състезанието е възможност, която не е за изпускане и въпреки че изпратих проекта си в последния момент, благодарения на моите усилия и гласовете на приятели, роднини, познати и непознати, стигнах до финалния кръг, в който всичко зависеше единствено от мен, и успях. Състезанието ми донесе много положителни емоции, напрежение, накара ме да мисля, да работя усърдно, да вникна и в най-малкия детайл. Презентацията пред екипа от директори на компанията допринесе за моята увереност и самочувствие при представяне пред хора. Възможността да чуеш мнението на професионалисти с опит за работата ти, когато тепърва навлизаме в реалния свят на бизнеса, е наистина значима. Сертификатът и признанието за спечеления конкурс са от най-голяма важност за мен, тъй като влизат в моето CV, с което ще се реализирам кариерно. Призовавам всеки, чието училище попадне в списъка с участници, да се пробва и да участва. Нищо не бихте изгубили от това! Изказвам специални благодарности към екипа на ЧЕЗ за предоставената възможност за участие, за безупречната организация и най-вече за връзките, които създадохме по време на състезанието. Благодаря на Меглена Велинова, която поддържаше връзка с нас и ни приобщи към екипа на ЧЕЗ. И не на последно място искам да благодаря на г-жа Татяна Търнева, ръководител на проекта ми, и на съучениците ми, които оказаха сериозна подкрепа, както и на цялата Национална финансово-стопанска гимназия.

  Как виждам моето бъдеще? Близкото си бъдеще виждам, за жалост, далеч от България. Ако всичко с приема мине както трябва (а съм сигурен, че сертификатът от състезанието на ЧЕЗ ще ми помогне), през септември заминавам да уча International Business в Германия. След това имам желание да се реализирам в сферата на капиталовите пазари или енергетиката, а защо не и да се върна към екипа на ЧЕЗ.
 • Николай Чобанов

  Какво е за мен състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ"? Начин да покажа знания, борбеност и хъс не само пред съучениците си, а и пред мен самия. Да докажа, че „умът“ не се намира само в големите градове, а и в малък град като моя.

  Как промени живота ми ? Това състезание за мен лично беше пълна шега, не го вземах на сериозно, докато не преминах в трети кръг. Защото в моя живот повечето неща минават през една усмивка, едно забавление. И след като взехме трето място, осъзнах, че не успява само този, който не опитва. Аз опитах и в момента имам шанс за по-добро бъдеще, по-добър живот, който аз няма да изпусна. Такава възможност не се дава често. След това състезание, аз станах част от ЧЕЗ, което ми позволява да реализирам специалността, която съм завършил и която продължавам да уча. И все пак този опит нямаше да бъде осъществен без подкрепата и знанията на моята учителка, Росица Диканска – искрени благодарности. Искам още да благодаря и на класната ми, Мария Христова, която ме запозна с това състезание. И на директорката ми, Татяна Костадинова, която направи нашето присъствие в трети кръг възможно! И най-вече благодарности на Миглена Велинова, която не спираше да контактува с мен и до днес ми помага със сбъдването на моите мечти!

  Благодаря ви, ЧЕЗ!
 • Мартин Владимиров

  Какво е за мен състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ"? Шанс да премеря сили и знания с мои съученици. Възможност да докажа знанията си и да бъда забелязан, тъй като за мен е важно да се реализирам с професията си.

  Как промени живота ми ? Сега съм по-уверен в себе си, гледам по-оптимистично на бъдещата си реализация. След победата в състезанието станах част от екипа на ЧЕЗ България, имах възможност да упражнявам професията си и това ме зареди с голяма доза ентусиазъм и желание да се боря за още по-сериозни постижения.
  Разбира се, всичко това нямаше да се случи без няколко човека, които положиха големи усилия аз да успея да победя в състезанието и да ползвам тези големи привилегии, които дава. Искрени благодарности към Меглена Велинова, която поддържаше връзка с мен и ми помогна да стана част от екипа на ЧЕЗ. Големи заслуги също има и моят преподавател Румяна Алексиева, която беше мой класен ръководител и ми предаде тези знания, които да използвам в състезанието "Стани стипендиант на ЧЕЗ".
  Радвам се, че станах част от това състезание. Успех на бъдещите участници.
 • Стилияна Трънска

  Какво е за мен състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ"? За мен състезанието беше предизвикателство, както и една голяма отговорност.

  Как промени живота ми? Казвам се Стилияна Трънска, на 20 години и съм завършила ПГМЕТ „Христо Смирненски", град Кнежа.
  През 2013 година нашето училище беше едно от 10-те избрани за участие в състезанието „Стани стипендиант на ЧЕЗ". За мен състезанието беше предизвикателство, както и една голяма отговорност. Когато разбрах, че съм спечелила стипендията, се почувствах удовлетворена и естествено – щастлива. Този проект ми помогна да разбера как искам да се развивам занапред и така аз станах част от общността на Технически Университет – София. Благодарение на това състезание аз бях автоматично избрана да участвам в стажантската програма на ЧЕЗ още след първата година в университета. Дните ми като стажант бяха доста поучителни, бях част от един прекрасен колектив и най-вече заемах реално работно място. Препоръчвам на всеки, който има възможност и желание, да участва в състезанието, защото то е една възможност, която може да накара младите хора да се амбицират, да мислят, да се развиват и най-вече – да постигат целите си.
Конкурс за ученици от последен клас на техническите и икономическите гимназии.
Конкурсът „Стани стипендиант на ЧЕЗ“ е ориентиран към учениците от XII клас на техническите и икономическите професионални гимназии на територията на Западна България.

Конкурсът се провежда под патронажа на г-н Петър Докладал – регионален мениджър на Групата ЧЕЗ за България, и е включен в Националния календар на ученическите олимпиади и национални състезания на Министерството на образованието и науката.